tisdag 31 mars 2009

PRE...Border Collie...Formula 1


Xaloc V, ägd av C. Jacobsson


Pura Raza Española; PRE, eller rakt översatt "Renrasig Spansk Häst" är som namnet säger en ras från Spanien. Rasen har en intressant och ganska rolig historia bakom sig.

Kung Felipe II av Spanien beordrade år 1567 att en ny hästras - den perfekta hästen - skulle skapas. Vad som egentligen var den perfekta hästen fanns omsorgsfullt beskrivet sedan tidigare. I den grekiska mytologin. Där fanns nedtecknat att den perfekta hästen bl.a. skulle vara vacker, uttrycksfull och ha ett ädelt temperament. Tidens ideal gjorde dessutom att den helst skulle vara vit men aldrig röd (fux) och att den i sann barockanda skulle ha runda former.

Kung Felipe II beordrade inköp av 1 200 ston som skulle sättas i avel för att skapa den nya, perfekta hästrasen. Han gav detta uppdrag till Diego Lopez de Haro. Det var tydligen svårt att finna så många fina ston så man fick slutligen nöja sig med 625 individer som hade tillräckligt goda egenskaper. Dessa ston sattes alltså i selektiv och systematisk avel. Genom århundradena har denna avel fortsatt på samma värdegrund som Kung Felipe II en gång skapade. Rasstamboken upprättades i sitt nuvarande skick år 1789. PRE är alltså en av världens mest väldokumenterade raser; det sägs att man ska kunna läsa sig till härstamningen ända bak till 1500-talet på vissa (eller var det alla?) individer. Faktum är att rasen PRE är världens genom tiderna största genetiska projekt, fast det visste inte Felipe II när han startade det hela...

Naturligtvis har även denna ras, precis som alla andra hästraser, påverkats en del av tidens influenser, krigföring, bråk i kungahusen och begränsad ekonomi. I det stora hela har ändå aveln gått ut på en enda sak; att skapa en häst som är bäst på att tjäna människan. Som Border Collie-aveln ungefär, fast utseendet har haft större betydelse. Det är rätt tänkt av avelsledarna, tycker jag, eftersom utseende/kroppskonstruktion är direkt kopplad till prestation bland hästar.

Det är fantastiskt att man kan lyckas med så målmedveten avel under så lång tid! MEN - en ras som avlats av proffs är ämnad för proffs. Detta är ingen hobbyryttar-ras, åtminstone inte om man vill få tillgång till den potential som man byggt in i modellen genom århundraden av utvecklingsarbete. Låt mig förklara - i sedvanlig ordning genom att jämföra!



1. Ett behov/problem uppstår:
  • Fårflockar sprider ut sig.
  • Häst och vagn är ett för långsamttransportmedel.

2. Man löser problemet:

  • Hundar används för att hålla ihop fårflocken.
  • Bilen uppfinns.

3. Man förbättrar sin uppfinning:

  • Avel bedrivs på de hundar som vallar bäst.
  • Fotogen byts mot bensin.

4. Man finjusterar sin uppfinning:

  • Avel bedrivs på de individer som vill lyda människan, springer fortast och vallar självmant.
  • F1-bilar byggs och bränslet förfinas ytterligare.

5. Man utvecklar handhavandet:

  • Man låter proffs leda hundarna.
  • Man låter proffs köra bilarna.

Det är nog välbekant för de flesta att en vallhund vallar bäst (och rätt saker) om den leds av någon som vet hur man styr hunden. Det är nog lika välbekant för lika många att en F1-bil går bäst (och håller sig kvar på banan) om den körs av någon som vet hur man styr bilen. För att ta sig dit - till den kunskapen - krävs träning.

Låt mig återgå till PRE. Behovet som uppstod innan Kung Felipe II startade aveln var bl.a. adelsherrarnas brist på imponerande faktorer (Ja, hästvänner! Det finns fler syften än så, detta är bara ett av alla syften). Man löste problemet genom att plocka fram 625 ston som hade de efterfrågade egenskaperna; bl.a. höga knälyft som ju ser spektakulärt ut och imponerar på andra adelsherrar, och sätta dessa ston i selektiv avel. Man förbättrade sin uppfinning genom att bara behålla de avkommor som visade sig vara bättre än föräldrarna. Övriga såldes eller gavs bort som gåva till andra kungahus(!). Man finjusterade sin uppfinning genom att avla bara på de individer som var ridbara (samarbetsvilliga) och hade lätt för att utföra de önskade dressyrrörelserna. Man utvecklade handhavandet genom att låta erfarna beridare utbilda de unga hästarna. Rekryterna fick lära sig att rida på gamla, välskolade hästar.

Jag är en vanlig bilförare utbildad för att köra på svenska vägar. Om jag försöker använda hela potentialen i en F1-bil kommer den att bli skrot. Den kommer inte själv att säga ifrån på något tydligare sätt än att den skriker när jag med obefintlig finkänsla vidrör gasen. Detta eftersom den är ett dött ting utan egna känslor och värderingar.

Om en vanlig hundägare utan specialkunskaper försöker använda hela potentialen i en Border Collie kommer den att valla både dagisbarnen som är på utflykt och grannarna som är på väg till jobbet. Dessutom blir den nog olycklig p.g.a. otydligt ledarskap och därmed kanske aggressiv eftersom den har en egen vilja, men den går att hantera. Den väger trots allt bara runt 20 kg.

Om en hobbyryttare utan större kunskaper försöker använda hela potentialen i en PRE kommer den att hoppa och studsa, men inte som den var ämnad utan i okontrollerade former. Dessutom blir den nog olycklig p.g.a. dåligt ledarskap (på hästryggen är dåligt ledarskap samma sak som ofina och/eller motsägelsefulla hjälper) och därmed kanske aggressiv eftersom den har en egen vilja. Den kommer inte att gå att hantera på ett säkert sätt eftersom den väger runt 500 kg.

Om jag kör en F1-bil långsamt går det säkert bra, om en okunnig hundförare tar ut en Border Collie i koppel går det säkert bra och om en vanlig hobbyryttare rider en PRE utan att försöka göra krumelurer kommer det också att gå bra. Problemet med PRE är att det är så lockande att göra krumelurer. Alldeles särskilt då för den orutinerade ryttaren, som troligen aldrig har varit i närheten av krumelur-ridning på andra hästar.

Se alltså till att tänka efter före innan du skaffar en sådan häst! De är dyra eftersom de har mycket potential och har du inte förmågan att utnyttja hela potenialen kommer du att få betala för något du inte kan använda. Har du inte tillräckligt med självkontroll för att hindra dig själv från att försöka få hästen att göra krumelurer utan att du och hästen är ordentligt förberedda för det bör du definitivt välja en annan ras!

Besitter du däremot egenskaperna självkontroll och ödmjukhet önskar jag dig å det varmaste lycka till med din häst. Du kommer att genomgå en fantastisk resa tillsammans med din häst!

1 kommentar:

  1. Men vilken underbar beskrivning.... jag köper konceptet direkt.... jag är ju nämligen den där hobbyryttaren som skulle vilja krumelura på hästryggen.... utan att ha kunskapen till det riktigt.

    SvaraRadera