tisdag 26 maj 2009

Koldioxid=en kol och två syre

Jag har funderat ett litet tag på det här med koldioxid - den omtalade växthusgasen. Jag vet en del om koldioxid - inte mycket, men en del. Man andas in syre och ut koldioxid, t.ex. Det är för att syre gör att energi kan frigöras genom förbränning, exempelvis i en människas muskler. På samma sätt behövs syre för all form av förbränning, exempelvis i bensinmotorer, i stearinljus och i lägereldar.

Till skillnad mot vad många tror är koldioxid inte en farlig gas. En koldioxidmolekyl består av en kolatom och två syreatomer och får då den kemiska beteckningen CO2. En människa tål en lite förhöjd halt av koldioxid vid inandning. Det värsta som händer om du får lite för hög halt av koldioxid i din kropp är att du får mjölksyra i musklerna. Det får du t.ex.om du anstränger dig mer än vad du egentligen har kondition för. Det beror på att dina muskler gör av med mer syre än vad du andas in. Om du står stilla en stund så avtar mjölksyran. Det beror på att du får i dig mer syre än vad du gör av med när du står stilla.

Nu har jag klargjort vad som händer om man får i sig lite för mycket koldioxid. Dags att tala om vad som händer om man får i sig mycket för mycket koldioxid. Man kvävs.

Kvävs?? tänker du nu, eller hur? Ja, det är sant - man kvävs! Lungorna har nämligen ingen nämnvärd användning av syret du andas in. Det är musklerna, tarmarna, hjärtat och alla andra organ i kroppen som behöver syret. Lungorna gör bara av med en liten del av det. Syret du andas in åker en vända runt i kroppen via blodet och reagerar med (fäster sig vid) kolatomer. Denna kemiska reaktion gör att du får energi som du kan använda till att springa, utvinna näring ur maten och hålla din kroppstemperatur. Sedan åker kol/syre-blandningen (koldioxiden) tillbaka till lungorna och du andas ut.

Nu behöver du inte få dåligt samvete för att du andas och därmed släpper ut koldioxid i atmosfären. Detta eftersom den koldioxid du andas ut tillhör det naturliga kretsloppet. Din utandningsluft kommer växterna tillhanda när de med solens hjälp - via fotosyntes - delar upp koldioxiden i syre (som åker ut i luften) och kol (som fastnar i växternas blad).

Olja innehåller stora mängder kol som för länge, länge sedan har lämnat det naturliga kretsloppet och blivit bundet i marken. När det skedde sjönk kol- och koldioxidhalten i jordens atmosför och syrehalten steg. Det var väldigt länge sedan, långt innan människorna fanns på jorden. På den tiden härskade föregångarna till dinosaurierna på jordens yta. De behövde mindre syre än vad vi gör. Vi hade inte kunnat leva då, för vi hade kvävts och dinosauriernas föregångare skulle inte överleva på jordens yta idag eftersom deras celler i så fall skulle explodera av syreöverskottet.

När mänskligheten nu har släppt ut så mycket kol, som sedan reagerat med syret i luften (och därmed "stulit" vårt syre) kan man säga att det har lett till att jorden lider av mjölksyra. Om utvecklingen fortsätter på det här sättet kommer jorden som vi känner den idag att kvävas. Jorden kommer inte att upphöra att existera, men de livsformer som finns på den idag; de som behöver en syrehalt på runt 21 %, kommer inte att kunna leva kvar.

Mina kemikunskaper sträcker sig aningen längre än så här och jag har en liten blygsam idé om hur man ska kunna vända trenden med koldioxiden. Inte bara få förstörelsen att avstanna alltså, utan att verkligen vända utvecklingen åt motsatt håll så att koldioxidhalten sjunker och syrehalten stiger. Min idé kommer dessvärre att kräva stora resurser i form av forskning och för konstruktion av gigantiska maskiner. Exakt hur den här vändningen ska gå till kommer jag att försöka förklara i ett senare inlägg. Välkommen åter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar