lördag 23 maj 2009

Bonusfamiljer

Tänk dig detta:

Två systrar; Anita och Beatrice, lär känna två bröder; Christer och David. Anita och Christer gifter sig och får en dotter; Erika. Beatrice och David gifter sig och får en son; Fredrik. Erika och Fredrik blir då kusiner på både mammans och pappans sida.

Båda föräldraparen skiljer sig några år senare. Ytterligare ett par år senare träffas de igen. Den här gången blir Anita och David kära i varandra medan Beatrice och Christer fattar tycke för varandra. Det hela leder såsmåningom till bröllop och ett barn i varje äktenskap. Anita och David får en son; Gustav. Beatrice och Christer får en dotter; Henrietta.

Som det ser ut nu har varje barn i denna multifamilj två halvsyskon och en kusin, men inga helsyskon. Kusinen är för alla barn kusin på två håll, d.v.s. barn till både mammans och pappans syskon.

Låt säga att även dessa två äktenskap går i kras och att tre av föräldrarna i denna multifamilj den här gången träffar en ny man/kvinna, som inte redan är inblandad i multifamiljen sedan tidigare och att det i vart och ett av dessa tre nya förhållanden föds ett barn. Beatrice träffar mannen Inge och får dottern Jenny. Anita träffar mannen Karl och får dottern Linda och Christer träffar kvinnan Margareta och får sonen Niklas.

Vid det här laget har tre av föräldrarna tre barn med tre olika partners. Ett annat sätt att åskådliggöra detta på är att det har krävts sju vuxna för att skaffa sju barn. Man kan också säga att varje barn i genomsnitt har 2,86 halvsyskon.

Va'? Varför jag skriver om detta, jag som är uppväxt i en kärnfamilj?

Jo, för att jag känner familjen i texten ovan - jag har bara fingerat namnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar