tisdag 7 juli 2009

Extremer

En undersökning har nyligen visat att det är lika vanligt med våldshandlingar i vänsterextrema som i högerextrema grupper. Samma utredning visade också att bara ca 25% av de brott som begås av medlemmar i dessa extremistiska grupper är politiskt relevanta. För mig säger det att de som är medlemmar i politiska extremismgrupper (varav i princip inte en enda person är över 25 år gammal) har ett behov av att tillhöra något större - inte ett behov av att få uttrycka sina politiska åsikter. Vad det säger om det svenska samhället kan du fundera vidare på själv.

Det finns hjälp att få för de som vill lämna högerextrema grupper, bl.a. via Exit, som är en del av Fryshuset Stockholms verksamhet. Exit drivs bl. a. med hjälp av statliga medel. Det finns tydligen ingen hjälp att få för de som vill lämna vänsterextrema grupper. Det verkar märkligt, men så kan säkert vara fallet. Kanske (sägs det i medierna) beror det på att samhället inte har tagit de vänsterextrema grupperna på tillräckligt stort allvar. Kan det möjligtvis bero på att Sverige det senaste århundradet drivits mestadels av vänsterorienterade partier?

Jag passar på att tipsa om det faktum att förebyggande åtgärder alltid har lönat sig bäst och orsakat minst lidande för alla inblandade jämfört med efterkommande symtombehandling. Det gäller politisk extremism och terrorism såväl som missbruk och våldsamma beteenden.

Tack för idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar