lördag 20 juni 2009

Liger

Hos alla djurarter - och människor - i världen finns en gen som avgör hur stort djuret ska bli. Genen fungerar som ett stopp för tillväxten - den aktiveras när det är dags att sluta växa. Hos lejon finns denna gen i arvsmassan som avkomman får från modern. Hos tigrar kommer motsvarande gen från fadern.


Om man korsar en lejonhanne med en tigerhona så kommer avkomman inte att få någon gen som talar om när det är dags att sluta växa. Den blir alltså gigantisk. Lejon lever i grupper på stäppen och tigrar lever ensamma i träskmarker så de träffas inte så ofta. Det krävs nog mänsklig inblandning för att en liger ska komma till världen.




Det finns några ligrar i världen och jag har hört att de ska vara beskedligare än sina föräldrar. Å andra sidan behöver man inte vara särskilt lugn av sig för att vara lugnare än lejon och tigrar. Jag skulle nog nöja mig med att titta på den på avstånd.

1 kommentar:

  1. Men jösses vad stor! Tur att dom inte ränner runt i svenska skogarna;) Hoppas du har det br! Kram Therese (Mackans ex.ryttare)

    SvaraRadera