tisdag 13 juli 2010

Hästmänniska/dröm-mamma

Många hästmänniskor lever ett utifrån sett märkligt liv. Man skulle utan överdrift kunna kalla det mycket, mycket märkligt.

Hästmänniskor prioriterar ganska ofta ganska underligt. Som regel baserat enbart på sina egna känslor för en individ tillhörande en art som sedan årmiljoner är konstruerat för att oavsett väder vandra på stäppen tillsammans med sin flock. Hästmänniskan, som oftast är en kvinna, ömmar i själ och hjärta för sin häst-individ. Därför kläs häst-individen i täcken för att den inte ska frysa eller bli våt. (Mig veterligen är hästar vattentäta, men det kan naturligtvis vara annorlunda.) Häst-individen får också en noggrannt näringsmässigt uträknad mängd mat som omsorgsfullt pytsats ut i små burkar märkta med häst-individens namn. Den får en specialutprovad (och ev. specialbyggd) sadel, vanligen i 20.000-kronorsklassen, att ha på sin rygg en timma varje dag (utom när det regnar, då vilar sadeln eftersom ryttaren oftast inte är vattentät). Utöver detta blir häst-individen dagligen kliad med borstar av naturmaterial, får undersidan av fötterna omsorgsfullt renskrapade och näsborrarna urtorkade med en linneduk (även om den inte är förkyld). Häst-individen får också nya skor var sjunde vecka. För 1200 spänn per gång.

Samma kvinnor som beskrivs ovan är utöver hästmänniskor ibland även mammor. Mammorna ömmar troligen (får vi verkligen hoppas!) minst lika mycket i själ och hjärta för sitt barn som för sin häst-individ. Känslorna vill jag inte ifrågasätta. Jag vill bara titta lite på skillnaderna i agerande och omhändertagande av häst-individen respektive barnet.

Barnet kläs enligt samma regler som gäller för häst-individen i regnkläder om det regnar och i vindtäta kläder om det blåser. Gott. Barnet äter ibland macka framför tv:n, ibland McDonald's-käk i bilen och ibland hemlagad husmanskost. Okej. Barnet får olika typer av kläder i rätt storlek, men vanligen inte i 20.000-kronorsklassen (jo, kanske om man slår ut det över tid..). Barnet får sitt hår borstat, men troligen inte undersidan av fötterna kontrollerade varje dag och näsan urtorkad när barnet är friskt. Barnet får inte heller nya skor för 1200 var sjunde vecka. Hmm. I gengäld får barnet, till skillnad från häst-individen, bo under samma tak som mamman, gå i skolan (även när det regnar), hjälp med läxorna, sitta i soffan och sova i en bäddad säng. Bra.

Förr eller senare slås hästmänniskan/mamman i de flesta fall av tanken att barnet kanske vill introduceras i livet som hästmänniska. Jag skulle gissa att det vanligen sker någon gång under tiden då barnet är mellan tre och fem år gammalt. Om hästmänniskan/dröm-mamman har möjlighet får barnet då en egen häst-individ. Vanligtvis en shetlandsponny. Detta gör att hästmänniskan/dröm-mamman skaffar sig en lite mer arbetsam vardag än tidigare eftersom shetlandsponnyer behöver tredubbla staket för att hålla sig kvar i hagen under tiden som hästmänniskan/dröm-mamman försöker hinna med att jobba så att hon kan försörja sin och sitt barns häst-individer.

Efter avslutad arbetsdag hämtas barnet, körs via McDonald's drive, kläs om i bilen och anländer sedan till stallet. Där får hästmänniskan/dröm-mamman mocka två boxar, ta in två häst-individer och placera noggrannt näringsmässigt uträknad mängd mat i små burkar åt två häst-individer. Lite arbetsamt, men vad gör väl inte en hästmänniska/dröm-mamma för sitt barn/sin häst-individ/sitt barns häst-individ? Därefter får barnet under tillsyn klia sin egen häst-individ med borstar av naturmaterial. Så fortsätter proceduren med barnets och hästmänniskan/dröm-mammans häst-individer. Dagen avslutas med en stunds ridning innan det är dags att åka hem, duscha, borsta håret och hälsa på pappan i familjen.

Sedan är det dags att sova.

2 kommentarer:

  1. Kusinen sopar mattan igen!
    Jag gillade särskilt jämförelsen av kläder och skor till häst och barn.
    Klockrent!

    SvaraRadera
  2. Fattar inte hur du får ihop allt så bra...men guuuuud så sant det är...Mina barns skor kostar max 300, de sliter ju ut dem så fort hahahha...När hästen trampar av sig en sko slår man glatt dit en ny...Skulle barnen ommma hem med EN sko,ojojoj....
    Gillar att läsa det du skriver...

    SvaraRadera