torsdag 30 april 2009

Amatörernas Afton

Idag är det Valborgsmässoafton.

  • Miljontals svenskar kommer att ha en rolig kväll.
  • Hundratusentals ungdomar kommer att festa in våren i sällskap av sina vänner.
  • Tiotusentals tonåringar kommer att uppleva (eller genomlida) sin första fylla.
  • Tusentals unga svenskar kommer på grund av grupptryck att göra något olagligt mot sin vilja.
  • Hundratals unga flickor kommer att mista sin oskuld.
  • Tiotals av dem troligen under våld.

Vuxna!

Gå ut ikväll! Finns där! Se på! Följ efter om det verkar behövas! Stör om det ser ut att vara nödvändigt!

De ungdomar som roar sig ikväll är de som ska leda Sverige och Sveriges utveckling i framtiden. Det är de som ska vara starka förebilder för kommande generationer. De förtjänar en fantastisk afton. Hjälp dem att göra den till något de minns som en bra kväll och natt. Det är allt jag ber om idag.

Tack.

måndag 27 april 2009

Sälja eller inte sälja - det är frågan

Jag lyssnar ganska mycket på radio. Oftast då reklamfinansierad radio. Vissa reklamer som sänds är så ruskigt dåliga så jag hade skämts om jag inte vore en människa med distans till min tillvaro.

Just nu sänds en reklamsnutt som jag tror är tänkt att skapa försäljning av bredbandsanslutningar, hjälp med kabeltrassel och nätverk av olika slag. Personen som pratar säger något i stil med:
"Har du också problem med anslutningar? Får du, precis som jag, hjälp av pappa när något gått snett med datorn? I så fall ska du ringa till oss på Firma X!"
Är det verkligen rimligt att man som kund ska anlita ett företag vars medarbetare tar hjälp av sin pappa för att klara av jobbet? Vore det inte lämpligare då att pappan tog över firman?

För ett tag sedan gick en annan klämkäck jingel i etern. Det var ganska otydligt prat i beskrivningen av konferensanläggningen och dess kringaktiviteter. De första gångerna jag hörde den var jag helt övertygad om att tjejen sa:
"Jajamensan, vi har massor av roliga aktiviteter ni kan delta i här på Hotell X. Lite olika typer av trekanter exempel."
Jaså, jaha ja. Ja, det låter ju trevligt. Då bokar vi en kickoff tillsammans med dagisbarnens föräldrar där då.

onsdag 22 april 2009

Tänk efter före!

Jag hamnar ganska ofta i diskussioner där jag märker att personen jag pratar med tycker utan att tänka. Jag måste faktiskt erkänna att jag aldrig riktigt har begripit hur det är möjligt att tycka utan att först ha tänkt. Jag hoppas att jag aldrig blir sådan själv, men om jag ändå skulle bli det uppskattar jag om du talar om det för mig. I så fall ska jag trycka upp miljövänliga visitkort som ska se ut så här:


Det är för övrigt väldigt många olika personer som erbjuder mig dessa diskussioner (och därmed möjligheten att reflektera över flera saker i livet, vilket är givande för mig). Jag tänker inte här gå in på exakta former av diskussioner som jag har varit i, men jag bjuder dig på några ämnen/kommentarer som jag har varit inblandad i och ifrågasatt. En lista är väl det bästa. Annat vore ju att bryta ett vinnande koncept...
  • Känner du en bög? Vad äckligt!

Nu förstår jag inte riktigt hur du menar! Tycker du att jag är äcklig för att jag känner en bög? Du tyckte ju inte att jag var äcklig alldeles nyss, innan du visste att jag känner en bög. Eller menar du att det överhuvudtaget är äckligt att känna en bög? I så fall kanske du tycker att du själv är äcklig också - eller har du verkligen full koll på alla dina vänner och bekantas sexualitet? Eller menar du bara att just den bögen jag syftar på är äcklig? I så fall på vilket sätt; är han orenlig, osmaklig, ful eller har han bara dåligt bordsskick?

  • Hon är dum i huvudet, jävla kändisbimbo - hon har ju till och med silikonbröst!

Tja, var skulle hon annars vara dum om inte i huvudet? Om hon nu är dum. Jag kan i alla fall inte avgöra det genom att läsa alla dessa tidningar som avslöjar hemligheter (?) om kändisar. Men det kanske du kan? Kändis ja, eftersom du känner till henne utan att känna henne kanske hon är att betrakta som kändis - vad vet jag? Bimbo - vad är det? Modemedveten kvinna? Blonderad kändis? Ung kvinna i designkläder? Dum kvinna i dyrt smink? Till och med förresten, vad då till och med? Vad mer har hon, och stör det dig vad hennes bröst är gjorda av för material? I så fall varför?

  • Hur kan du rösta blått? Du som kommer ur en arbetarfamilj!

Det är skitenkelt; bara att först reflektera över hur man vill att samhället ska styras och sedan; i vallokalen, tar man lappen som det står "Moderata Samlingspartiet" på, lägger den i kuvertet, visar sin legitimation och stoppar kuvertet i lådan. Jag måste förresten erkänna att jag inte förstår vad det har med mina föräldrars yrkesval att göra. Kan du vara snäll och förklara det för mig?

  • Hur kan du tycka om vindkraft? Det stör ju utsikten för jättemånga människor!

Helt riktigt uppfattat; vindkraftverk stör säkert utsikten för en hel massa människor. Jag vet också många som sågar ner träd för att få bättre utsikt. Att jag gillar vindkraft är inte svårare än att jag tycker att det är en bra form av energiutvinning. Jag tycker som jag vill och du tycker som du vill och de som bor så att de ser vindkraftverken får tycka som de vill. Ganska enkelt.

  • Måste hon stå utanför jobbet och kyssa sin flickvän? Det är ju äckligt!

Jag kan inte låta bli att undra varför du i så fall står och kysser din man utanför samma arbetsplats om du tycker att kyssar är så äckligt. Vem är det du försöker ljuga för? Dig själv eller din man?

söndag 19 april 2009

Pirate Bay vs Rättssystemet

När jag var liten och ville göra något som mina föräldrar inte alltid tyckte var en bra idé, tex. att tanka bilen med äppeljuice, brukade vi hamna i en del diskussioner. Jag nöjde mig sällan med "nej". Jag ville veta varför. Ingen hade ju tidigare provat att tanka bilen med äppeljuice, så då kunde väl vi göra det!?! Det vore ju mycket bättre för miljön och vi kanske kunde börja sälja äppeljuice i så fall!

Mina föräldrar argumenterade emot och försökte förklara. Då brukade jag svara "Om stenåldersbarnen alltid hade lytt sina föräldrar så hade vi fortfarande levt i stenåldern." Därmed var diskussionen inte över mellan föräldrarna och mig, men de förstod tidigt att jag ofta tänkte i nya banor och ville prova nya saker.

Numera vet jag att biltillverkarna lägger ner mycket tid, pengar och energi på att ta fram motorer som fungerar på vissa specifika sätt och därmed kräver vissa specifika typer av bränsle. Jag skulle inte vilja prova att tanka min miljödiesel med äppeljuice. Jag har fullt förtroende för ingenjörerna på Citroën och jag tror att de menar allvar när de säger att det ska vara diesel och inget annat i tanken.

Hursomhelst. "Om stenåldersbarnen..." Citatet innehåller en del tankeväckande detaljer om utveckling. Idag finns teknik, teknologi, elektronik och material för att utföra en hel massa saker som inte fanns (eller var ekonomiskt oförsvarbart) för bara tjugo år sedan. Det är ju bra eftersom det driver utvecklingen framåt på många sätt. Några praktiska bra-att-ha-prylar som jag vet finns idag tack vare framstående forskning inom olika områden är:
  • Magnetröntgen
  • Airbag
  • Teflon
  • Keramikhäll
  • Metalliclack
  • Pekskärm
  • Platta högtalare
  • Dammsäkra brandvarnare
  • Bredband
  • Katalysator
Vissa människor ser vidare möjligheter i detta och använder teknikerna till nya, banbrytande saker eller kanske till att förbättra samhället på något sätt. Vissa användningsområden kan kanske vara etiskt tvivelaktiga, men de finns och de fungerar tack vare nytänkande människor.

Ett sådant tvivelaktigt förfarande kan tyckas förekomma hos biltillverkarna. De vet om att bensin är ett fossilt bränsle och att det släpper ut koldioxid. Ändå tillverkar de bensinbilar! Dessutom vet man att bilar släpper ut mer växthusgaser ju snabbare de körs. Trots detta tillverkas bilar som kan köras i absurda hastigheter på våra svenska vägar.

Visst, vissa biltillverkare har börjat sätta elektroniska hastighetbegränsningar i sina bilar, och det är ju bra, oftast går då gränsen någonstans mellan 160 och 180 km/h. Så användbart, tänker jag genast, då besparas ju miljön en hel massa koldioxid! Jag menar - tänk alla som skulle ha kört i 200 km/h till jobbet varje dag! Nu kan de bara hålla 160. Fantastiskt.

Det finns ett aktuellt ämne till i detta ärende. Pirate Bay. Några killar var företagsamma och nyttjade tekniken som redan fanns och möjliggjorde fildelning. Nu har de dömts för att ha tillhandahållit en tjänst. Visst är det oetiskt att sälja något som innebär lagbrott att köpa och visst är det oetiskt att medverka till att producenterna inte kan försörja sig på sin musik/film, det håller jag med om. Fullständigt.

Jag kan ändå inte låta bli att fundera lite runt tillvägagångssättet i rättsprocessen och - framförallt - vilka av Sveriges värderingar som lyser igenom. Man dömer de som har tillhandahållit en tjänst, inte fildelarna. Jag antar att det är lättare att gripa fyra killar än att leta IP-adresser och göra hembesök hos fildelande privatpersoner i evigheter.

Det hela påminner mig om tiden då det var tillåtet att sälja sex, men inte att köpa. Jag är inte jätteinsatt i hur kampen mot prostitutionen gick till på den tiden men jag vet att polisen tog in fler kvinnor än män. (Oftast var det kvinnor som sålde och män som köpte, om det var någon som inte visste det.) Alltså tog man in fler av de som hade ett lagligt jobb än av de som köpte en olaglig tjänst. Det verkar konstigt, men så var det.

Jag lutar mig tillbaka och inväntar den dag då biltillverkarna åtalas för att ha tillverkat bilar som kan köras fortare än vad man får på svenska vägar.
Den dag då det förbjuds att tillverka och sälja viktminskningspiller som innehåller amfetamin.
Den dag då någon fälls för att ha lämnat huset olåst och därmed ha möjliggjort inbrott. Hittar man inte förövaren kan man ju bevisligen fälla den som möjliggjort brottet!

För övrigt är det tillåtet att äga narkotika. Det är däremot inte tillåtet att använda det, inte att köpa det, inte att sälja det, inte att skänka bort det, inte att få det, inte att framställa det och inte att ha det med sig när man går ut.

lördag 18 april 2009

Tänkvärda ord

Ord har alltid fascinerat mig, särskilt om de är klokt sammansatta. Jag listar några av mina favoriter. Tyvärr vet jag inte vem som varit först med att uttala dem. Hjälp mig gärna med detta.

Varsågod - läs och förvandlas till en klokare människa!

  • Var man är sin egen lyckas smed.
  • I ett fritt land har varje person rätt att uttala sin egen åsikt och alla andra personer har rätt att inte lyssna. ~ Norman Collie.
  • Livet mäts inte i sekunder eller minuter utan i ögonblick som tar andan ur dig.
  • Den oskicklige smeden klandrar järnet.
  • Vänner kan inte alltid få dig på fötter men de kan hindra dig från att falla.
  • Om du tror att du är för liten för att kunna påverka har du aldrig sovit med en mygga i sovrummet. ~ Nanny-Maja Anderback.
  • Lyckliga människor har inte alltid det bästa av allt, men det de har är det vackraste de vet.
  • Ingen vän kan någonsin ersätta en annan vän.
  • Du är bara en person i världen, men för en person kan du vara hela världen.
  • A candle loses nothing if it is used to light another one.
  • Lär även av andras misstag. Du kommer inte att leva länge nog för att hinna göra alla själv.
  • Allt är genomförbart. Det som sägs vara omöjligt tar bara lite längre tid.
  • Kan man skicka folk till månen så kan man nog göra det mesta!

torsdag 16 april 2009

Miljöpoäng

Ett poäng per sak. Hur miljösmart är du?

  1. Handlar du när du ändå åker förbi affären?
  2. Släcker du efter dig när du är sist att lämna rummet?
  3. Hamnar allt återvinningsbart i återvinningen?
  4. Pantar du flaskor?
  5. Byter du till lågenergilampor när de gamla har gått sönder?
  6. Gör du matlådor av överbliven mat? (Istället för att som genomsnittssvensken slänga 19% av maten du en gång har köpt.)
  7. Köper du lokalproducerat?
  8. Odlar du egna grönsaker om du har möjlighet?
  9. Köper du grön el om du själv kan välja leverantör?
  10. Vet du vad fleece är gjort av?
  11. Gör du storkok? (Det ger ju mer lagad mat per spenderad KWh.)
  12. Skulle du kunna tänka dig att bo så att du ser ett vindkraftverk från balkongen/altanen?
  13. Försöker du att få dina elektroniska prylar att hålla så länge som möjligt?
  14. Väljer du att köpa en så snål bil som möjligt när du byter bil?
  15. Vädrar du mycket på en gång under korta stunder? (Istället för att långsamt kyla ner golv och möbler, som sedan måste värmas upp med tillförd energi.)
  16. Stänger du av plattan strax innan maten är klar?

Jag får många miljöpoäng. Det är bra för min image.

tisdag 14 april 2009

Åh tusan! Tusen stycken!

Igår passerade räkneverket 1000 unika besökare i Den Krassa Verkligheten.

Jag tycker att det är jättekul att så många trivs med ett liv närvarande i verkligheten. Eller är detta din verklighetsflykt?!?

Oavsett varför du har hamnat här tackar jag för besöket och hälsar dig välkommen åter!

ps.
Igår hamnade jag i en ganska tung diskussion om värderingar igen. Tankarna den väckte ska få vila i smältdegeln något dygn eller två och sedan publiceras den tunga sanningen här, förhoppningsvis utredd och med klara besked om hur jag ställer mig i frågan.
ds.

Som sagt; välkommen åter!

måndag 13 april 2009

Som en ny människa...eller?

Det sägs att styrkan sitter i håret. I så fall är jag lite mindre stark nu än tidigare idag.
Det sägs att själen sitter i håret. I så fall har jag ungefär två decimeter mindre själ nu än tidigare idag.

Före

Efter

Helt meningslöst egentligen, men talat ur hjärtat.

Jag fick en lista av en gammal klasskamrat och jag kan inte låta bli att dela med mig av den offentligt. Det hela är ganska egoistiskt, men ändå väldigt talande vad gäller hur mycket man är beredd att bjuda på sig själv.

Regler: publicera 25 fakta om dig själv, gärna så överraskande som möjligt.

Det är väl bara att sätta igång...
  1. Jag flyttade hemifrån när jag var 15 år.
  2. Jag har ägt en över 30 år gammal metallic-lila Volvo 142 och betalat sista fordonsskatten för den. Det kostade mig 128 kr.
  3. Jag har aldrig brutit något ben i kroppen men jag har krosskador i en tå, benflisor längs skenbenet på vänster ben, grus i en led i ett pekfinger, pålagringar på sittbenen och skrapmärken på flera revben.
  4. Jag har inga studielån och har försörjt mig själv sedan jag var 17 år.
  5. Jag har avslöjat en arbetsgivare som använde svart arbetskraft och olagliga arbetsmetoder och därmed orsakat konkurs i ett företag som omsatte motsvarande ca 12 miljoner €.
  6. Jag har blivit skänkt en ny Opel Tigra. Av företagsägaren i punkt 5.
  7. Jag kan sy ihop sår.
  8. Jag vann mängder av kaffe på lotteri när jag var liten.
  9. Jag bodde 1995-96 i en lägenhet som kostade 827 kr. per månad, varm och inklusive el.
  10. Jag har sågat av benen på en nyligen slaktad ponny.
  11. Jag blev glad när framtand nummer två i överkäken blev sned, för jag tycker att det ser charmigt ut.
  12. Jag har blivit bortglömd på en flygplats i främmande land.
  13. Jag har en tvillingbror.
  14. Jag drömde samma drömmar som min tvillingbror när jag var liten. Vi upptäckte det många år senare.
  15. Jag skär rent sår på mig själv med skalpell utan att tycka det är äckligt.
  16. Jag har varit på sex begravningar men inget bröllop.
  17. Jag träffar min bästa vän ungefär en halvtimma per år.
  18. Jag har bott ett och ett halvt år i ett hus där det bara fanns kallvatten sommartid. På vintern fanns inget vatten alls.
  19. Jag har aldrig tonat, färgat eller permanentat håret.
  20. Jag är medlem i Mensa.
  21. Jag ville ha tandställning i underkäken när jag var liten men fick inte för tandläkaren eftersom det skulle rätta till sig av sig självt. Tänderna sitter fortfarande som om någon hade kastat in dem.
  22. Jag är allergisk mot ett portugisiskt, numera förbjudet, bekämpningsmedel för tomater.
  23. Jag har alltid grädde och majonnäs hemma.
  24. Jag har ridit på en häst som dog innan jag hann sitta av.
  25. Jag blev vid 21 års ålder utdömd som människa av Lübecks universitetsläkare och hemskickad till Sverige med rådet "be om att få bli förtidspensionär". Jag lydde inte.

söndag 12 april 2009

Bra reklam och dålig reklam

Jag har alltid haft svårt att förstå vitsen med att trycka ner andra om man inte lyckas lyfta sig själv tillräckligt mycket. Det gäller oavsett om det avser resultat i skolan (riva sönder någon annans uppsats om den är bättre skriven än den egna), klättrande i karriären (sprida falska, elaka rykten om den nyblivna yngre chefen), eller placering på dressyrtävling (lämna in protest till överdomaren om att någon som fick högre poäng har ridit med fel material i tyglarna). Jag tycker alltså att det är bättre att träna på att skriva bättre själv, satsa hårdare på karriären och träna mer dressyr om det nu är så viktigt att vara bäst.

Hittills i mitt politiska liv har jag bara varit en intresserad väljare och då har jag valt och kryssat politiker som jag tyckt resonerar på ett bra sätt, ett sätt som motsvarar det jag själv tycker. Så tror jag att de flesta väljare gör - kanske inte kryssar, men åtminstone väljer.

Vissa politiker har jag läst insändare av, sett på tv, hört i radio och läst flygblad om utan att veta vad de egentligen vill utföra. Det som har kännetecknat dessa politiker har istället varit att de i minsta detalj har talat om vad deras motståndare vill och hur dåliga de tycker att motståndarna är. De har alltså använt den barnsliga metoden att trycka ner andra istället för att lyfta sig själva. Dessa politiker skulle jag inte våga lägga min röst på, eftersom jag inte vet vad de vill uträtta! Däremot har de hjälpt mig att ur ett kritiskt perspektiv se på de politiker jag redan tänkt lägga min röst på. Det tackar jag för, eftersom jag tror att det är viktigt att se med just kritiska ögon på den omvärld vi lever i. Jag tror nämligen också att det bara är kritiska ögon som kan driva utvecklingen framåt ytterligare.

Möjligtvis faller jag just i min egen fälla när jag publicerar filmklippen nedan. Jag gör det för att jag vill be om din hjälp med att leta efter något positivt som sägs om det egna partiet. Jag kan inte höra något, nämligen. Precis i början hör jag något om "eftersom vi är ett seriöst ungdomsförbund har vi inte tid med det", men jag är inte helt säker på att det är så han säger.

Kan du hjälpa mig?





ADHD och DAMP

Finns det på fullaste allvar människor som tycker och tror att människor som har diagnosen ADHD eller DAMP (eller andra liknande diagnoser) är sämre människor som är mindre värda än andra människor? Det verkar för mig i så fall vara mycket märkligt, minst sagt.


Undrar just om de människor som tror att andra är mindre värda inte har några som helst avvikande beteenden eller egenskaper.


Jag tror att jag måste citera Jesus Kristus:


"Den av er som aldrig har syndat skall kasta den första stenen."

Så, det var allt för idag. Tack för ordet.

fredag 10 april 2009

Visste du att...

...du sparar energi motsvarande tre timmars tv-tittande om du ser till att lämna en enda aluminiumburk till återvinning?

Välj!

Om du skiter i vad som händer i ditt liv kan du sluta läsa nu och titta in imorgon istället. Välkommen åter i så fall! Om du vill bestämma själv är du välkommen att läsa vidare.

EU-val 7 juni. Vill du något överhuvudtaget? Tycker du något överhuvudtaget?

Vad du vill bryr jag mig inte om, inte heller vad du tycker. Sverige är ju - tack och lov - ett land där man får tycka vad man vill och man får säga vad man tycker. Det jag bryr mig om är att du talar om vad du vill. För din skull, för Sveriges skull och för EU:s skull. Eftersom du lever i Sverige (det gör du förmodligen eftersom du läser min blogg på svenska) påverkas du av svenska lagar och regler. Eftersom Sverige är en del av EU (oavsett om du tycker det är bra eller dåligt) påverkas Sverige av EU:s lagar och regler. Så är det bara, det är nog inte så svårt att förstå.

Om du tycker något om, känner något för och vill något med den svenska värld du lever i, bör du gå till val. Den moralkakan har du serverats tidigare... Vänta, jag ska förklara på ett annat sätt!

En lärare jag hade en gång förklarade det här med valdeltagande på ett nytt sätt. Man brukar ju säga att lågt valdeltagande är ett tecken på missnöje hos befolkningen. Min lärare; Per, såg lite mer egoistiskt på det. Så här:

Om det finns tex. fem partier att välja mellan som har en chans att få mandat och du tycker att alla är dåliga så kan det kännas lockande att strunta i valet. Inget parti står ju ändå för dina åsikter! Men hur dåliga du än tycker att de fem partierna är så tycker du nog att minst ett är sämre än de andra. Om du då inte röstar så har ju det partiet du tycker sämst om inte mött ditt motstånd. Alltså gynnar du det parti du tycker minst om genom att agera soffliggare. Jag tror inte att det var din tanke om du låg hemma förra valet. Eller?

Försöker någon komma med motargument?
  1. En röst gör ingen skillnad. Om man räknar alla röster en i taget kommer man aldrig att kunna räkna längre än till ett. Jag lovar! Och alla de enstaka rösterna tillsammans har hittills gjort alla valresultat någonsin i världens historia. Är det bevis nog för dig?
  2. Jag orkar inte. Okej. Skit i det då, men kom inte och gnäll sedan. Argumentera inte om vårdköer, dagisplatser, skolmat, a-kassa, trafikskatter, bränslekostnader, miljöutsläpp.......... Någonsin mer!!
  3. Jag är bara en och jag är för liten för att påverka. Har du någonson provat att sova med den mygga i sovrummet? Kunde den inte påverka dig kan du ju strunta i att rösta.

Om du nu väljer att rösta på det parti du gillar mest eller på det du tycker minst illa om bryr jag mig inte om.

Så, det var min syn på saken. Jag väljer. Naturligtvis.

torsdag 9 april 2009

Påskris

Och så försöker vi hitta liv i rymden...
Kommer de att ta oss på allvar om det finns några andra varelser där ute?

tisdag 7 april 2009

Hästrasism del 3: travhäst

Jo, det var det där med rasism igen... Turen är kommen till travhästar som blivit satta under sadel och gränslade av ryttare. Jag börjar i sedvanlig ordning med att berätta vad kritiker respektive entusiaster menar om hästarna. Kritikerna säger att de har svårt för samling (samling=böja bakbenen och bära mer av vikten med krökta bakben) och att de inte kan galoppera. Entusiasterna menar att deras ridtravare (som blivit en vedertagen benämning för travhästar som blivit omskolade till ridhästar) är spänstiga och minsann kan gå lika bra skänkelvikningar (översättning till svenska: skänkelvikning=gå på tvären genom att korsa benen) och galoppombyten (översättning till svenska: galoppombyten=byta från hoppsasteg med vänster ben före till hoppsasteg med höger ben före) som halvbloden.

Ovanstående kritiska uttalanden om travare avses mena travhästar i ridsport såsom hoppning, dressyr och fälttävlan. Bilden nedan visar en travare iklädd sadel och ryttare men i en sport som kallas monté där det går ut på att komma först över mållinjen i trav, dock med sadel och ryttare ovanpå istället för sulky och kusk bakom.


Angela Eriksson på Hysterical Fame

Jag vet inte så mycket om rashistorian bakom travhästen, mer än att de franska och amerikanska travarna skiljer sig från varandra och att de flesta svenska travare från början är framtagna med hjälp av amerikanskt blod. Men jag vet att travaveln, liksom resten av travsporten, har en utvecklingshastighet som kan jämföras med ett Bert Karlsson-projekt medan man kan jämföra ridsportens utvecklingshastighet med ett marinmuseum i Schweiz (Schweiz har inga kuster och därmed varken flotta eller marinhistoria). Utveckling i alla former drivs till största delen av lönsamhet och det är ett välkänt faktum att det finns mer pengar i travsporten än i ridsporten.

Enkelt och krasst uttryckt har raskriterierna varit ungefär som följer: En häst vars ägare tjänar mer pengar ju fortare den springer får vara stor eller liten, svart eller vit, ful eller vacker. Det som räknas är hastighet. I trav. Travhästen har alltså avlats till att bli snabb (som en Porsche) och specialiserad på ett enda rörelseschema; trav (som en säl; snabb i vatten, långsam på land). Jag minns ett samtal jag hade med en gammal man i Nyköping innan jag flyttade därifrån -93. Han hade fött upp travhästar hela sitt liv och var stolt över att han under sin livstid kommit att få se att travarfölen travade omkring i hans hagar medan de i början av hans uppfödarkarriär hade galopperat. Normalt sett galopperar alla föl hellre än travar, oavsett ras.

Travhästar hamnar av olika anledningar ibland på ridhästmarknaden. Ofta är de då billiga, vilket bara kan bero på att de är ännu billigare på travhästmarknaden. En billig travhäst är naturligtvis en dålig travhäst - vore den bra så skulle den kunna dra in pengar och då vore den dyr. MEN - en dålig travhäst behöver inte vara en dålig ridhäst!! Däremot har den förmodligen svårt för att galoppera välbalanserat eftersom den har avlats i generationer för att inte galoppera överhuvudtaget. Den har säkert också svårt för att samla sig eftersom den är avlad för att springa fort. Kroppskonstruktionen som krävs för samling går nämligen helt och hållet tvärtemot den som krävs för höghastighetstrav. Men en travare kan var en utmärkt fritidshäst, alldeles särskilt om man värdesätter samarbetsvilja (hästar utan vilja att vara kusken till lags har inte avlats på). Travhästar är för övrigt de enda hästar jag känner till som mer eller mindre föds lättlastade.

Ett argument återstår att ta upp; entusiasternas uttalande om att travarna är spänstiga. Det stämmer i alla högsta grad så vitt jag vet. Jag har aldrig ens sett en travhäst utan spänst. En gymnasie-klasskamrat till mig tävlade tex. 130-hoppning på sin travare när hon själv var bara 16 år. Det gör inte många, oavsett ras på hästen de rider vid 16 års ålder! Hon fick inbjudningar till juniorlandslagsträningar tack vare sina resultat men kunde inte med att åka till Maria Gretzer med en travhäst. Efter utbildningen började hon jobba hos Gretzer istället...

Slutligen vill jag en gång för alla ta upp hur viktigt det är att lära sig att rida många olika typer av hästar om man vill bli riktigt duktig som ryttare. När den ambitiösa ryttaren en gång har trimmat upp en travare till en vettig ridhäst kommer allt annat den ryttaren tar sig för med i sadeln att kännas skitenkelt. Har man inte som mål att bli en riktigt duktig ryttare så bör man se upp med att välja att rida dressyr på travhästar eftersom det krävs ambitioner för att lyckas med en sådan häst på ridbanan. Finns inte tillräckliga ambitioner riskerar de flesta ryttare att bli arga för att hästen inte gör tillräckligt bra ifrån sig och det vore naturligtvis tragiskt. Den har ju bara svårt för dressyr och behöver därför uppmuntran och förståelse, inte pisk på rumpan! Saknas ambitionerna är det naturligtvis riskfritt vad det gäller utvecklingen som ryttare att rida ut i skogen.


Pernilla Johansson på Rimfaxe


Jo, ett argument till förresten! Det där om att travarna minsann gör lika fina skänkelvikningar och byten som halvbloden. Jag replikerar så här: Enligt "egna-barn-och-andras-ungar-principen" tycker många ryttare att den egna hästen är bra på allt, men det måste krävas en osedvanligt dålig travhäst för att samma individ ska vara en SÅ bra dressyrhäst så att den byter galopp som ett halvblod.

måndag 6 april 2009

Ärligt talat

Vad är ärlighet?
Är det att säga allt man tänker?
Är det att mena allt man säger?
Är det att säga allt man menar?
Eller är det att tala om för en viss person det man tycker att personen i fråga förtjänar att få veta?

söndag 5 april 2009

Energin i mina steg och i min hund

Man eldar ju för att värma hus. På landet eldar man med bl.a. ved, pellets och i vissa sällsynta fall fortfarande olja. I stan eldar man diverse skräp i fjärrvärmeanläggningar. Alltså eldar man för att värma. Kan man vända på resonemanget? undrar jag. Kan man hämta värme från något som redan är varmt och värma huset med det?

Ja, det kan man!

  1. Man kan ha vattenfyllda solfångare på taket på sin villa. Man kan sedan duscha i det vattnet. Nackdel: vattnet bli varmast på sommaren då vi är i minst behov av värme. Å andra sidan värdesätter i alla fall jag att kunna duscha varmt även sommartid. Gör du?
  2. Man kan ta vara på överskottsvärmen i ett krematorium. Vattnet som cirkulerar i krematorieugnen för att hindra den från att förstöras håller runt 90 grader. Vore det inte slöseri att hälla det i avloppet?
  3. Man kan leda varmvattnet från diskmaskinen via en värmeväxlare som sedan flyttar värmen till golvvärmen.

Redan på 70- eller möjligtvis 80-talet kunde man driva batteriet i ett armbandsur med rörelserna som blev när man rörde armen. Idag drivs batteriet i Toyota Prius av rörelserna som blir när den rullar. Kan man på fler sätt ta vara på den energi som blir när vi lever en vanlig dag?

  1. Jag vill ha ett par skor som lagrar energin i varje nedtramp. När jag kommer hem vill jag plugga in dem i tvättmaskinen.
  2. Jag vill kunna värma huset med värmen som blir i dynghögen.
  3. Jag vill låta motståndet på spinningcyklarna bli till el att stoppa in i vägguttaget.
  4. Jag kan tänka mig att ha en batterikopplad dynamo på cykeln och få lite extra träning av motståndet. Sedan kan jag koka kaffe med batteriet.
  5. Tänk om man kan sätta små elektroder på hunden? Den är ju helt galen och borde kunna driva åtminstone en glödlampa!

Fler förslag, någon? Redan 1969 kunde man skicka människor till månen! Hur svårt kan det va' att lagra energi från det vi gör varje dag?

Slutligen: Jag vill kremeras när jag har dött. Värm någons hus med mig då, är ni snälla!!

lördag 4 april 2009

Små iakttagelser

Jag vet inte riktigt om jag ser saker som andra inte märker eller om jag ser saker som inte finns i verkligheten. Jag provar att publicera bilderna här. Om du också kan se det som finns på bilderna måste det betyda att de avbildade sakerna har existerat. För annars hade det väl inte gått att fotografera? Detta är den senaste veckans iakttagelser:

Kalle Anka hann precis gå innan jag fick upp kameran.
Här är i alla fall beviset på att han finns.


Man måste inte alls aktivera sin hund.
Den klarar alldeles utmärkt att aktivera sig själv.


Nu förstår jag begreppet "som ler och långhalm".


Det är så här de menar när de säger
att man kan läsa tidningen på nätet.

Allting består numera av 110 procent.
Om du har lovat att göra något till 100% så kan du dra ner på takten.

fredag 3 april 2009

Hästrasism del 2: nordsvensk häst

Titt som tätt, som sagt, hamnar jag i diskussioner om olika hästraser. Idag har jag tänkt försvara en av våra inhemska raser; den nordsvenska hästen.

Kritikerna säger om nordsvenskarna att de inte kan galoppera och att de är tunga och klumpiga. Entusiasterna menar att de är mentalt stabila, orädda och lämpade för samling (översättning till svenska: samla=böja bakbenens leder och förlägga mer av sin egen och ryttarens vikt till de krökta bakbenen).

Nordsvensken är en förhållandevis ung ras som länge har saknat givna regler för hur aveln ska bedrivas och vad som egentligen är att betrakta som rastypiskt. Krasst kan man tänka sig att man behövde en häst att använda i jord- och skogsbruk. Den skulle i så fall vara stark och dragvillig men behövde inte kunna springa fort. Däremot var det ju naturligtvis bra om den kunde bära tunga ryttare eftersom det kunde hända att man behövde ge sig ut i strid. Så man gjorde en sådan häst, helt enkelt! Dessa egenskaper finns kvar i rasen idag. Den har alltså blivit dragvillig (ambitiös och pigg samtidigt, ungefär som Carolina Klüft), dålig på att galoppera (som Järvsöfaks) och har hyfsat lätt för samling (den är konstruerad för att bl.a. bära riddare i rustning, gissa hur lätt den tycker att det är att piffa och puffa omkring med 60 kg. fritidsryttare på).

Dessa egenskaper tycks kritiker och entusiaster vara överens om , precis som när det gäller andra raser. Det som, återigen, skiljer kritiker och entusiaster åt är huruvida de tycker att en viss egenskap är bra eller dålig.
Jag tycker om nordsvenskar. Jag håller med entusiasterna om att de är mentalt stabila och orädda. Jag håller med kritikerna om att de är klumpiga. Kallblod ÄR klumpiga. Att de har lätt för samling och att de inte kan galoppera kan jag däremot inte riktigt hålla med om. Rasen är som sagt ung och det innebär att individerna skiljer sig mycket åt. Jag har haft förmånen att rida nordisar med såväl sagolik som obefintlig galopp. Jag har också ridit piafferande såväl som framåtvältande nordsvenskar. Dressyrmässigt är de naturligtvis inte att jämföra med de dressyravlade halvbloden. Det vore lika osmakligt att hävda det som att jämföra ett halvblod med en nordsvensk framför plogen.

Slutligen vill jag tala om att nordsvenskar är de enda hästar som doftar riktig häst året runt. Andra hästar luktar stall, gödsel, pälsglans, svett och strömedel om vintrarna. Precis bakom öronen, under den vågiga manen, finns den riktiga hästdoften kvar året runt på dessa hästar. Prova själv!

Jag på Tramse, ägd av Lotta Karlsson,
är en nordsvensk som i allra högsta grad kan galoppera.

Bilden visar en dressyrmässigt ganska talangfull nordsvensk som utöver sin talang har en fantastisk ridbarhet. (Översättning till svenska: ridbarhet=samarbetsvilja, lust att vara till lags, läraktighet. Alltså ungefär samma egenskaper som en kvinna vill ha i sin man.)

torsdag 2 april 2009

Ett stort steg för mänskligheten

Jag har precis läst Maria Abrahamsons blogg och gårdagens inlägg om könsneutrala äktenskap.

I ovan nämnda blogginlägg berättas att Missionsprovinsen ("politiskt parti" i kyrkans "riksdag") motsäger sig det könsneutrala äktenskapet. Samma grupp (som jag hoppas får färre och färre medlemmar) motsäger sig tydligen kvinnliga präster. Jag har inga kommentarer att lämna. Det vore onödigt slitage på tangenterna.

Jag har alltid trott och tyckt att kärlek har med känslor att göra och inte med vad som hänger eller inte hänger mellan låren på människor. Nu vet jag att jag med den åsikten tillhör en majoritet och det känns bra. Inte för att jag har behov av att tillhöra en majoritet (jag har inga problem med att stå ensam med mina åsikter) utan för att det visar att fler människor värderar kärleken högre än könet. Igår fattade riksdagen beslut om lagstiftning för könsneutrala äktenskap och lagen träder i kraft redan om en månad.

Slutligen kan jag inte låta bli att undra om prästerskapet är ett jobb eller något man kan bestämma själv hur man ska utföra. På mitt jobb som ridlärare förväntas jag lära ut ridning till alla elever och jag gör det gärna. Om jag skulle vägra att ha ridlektioner med homosexuella i sadlarna skulle jag få sparken. Med omedelbar verkan.

Vad händer med en präst som vägrar följa arbetsgivarens order, egentligen? Han kanske inte får komma till himlen. Men hur många människor ska han eller hon i så fall tillåtas förnedra i sitt jordeliv innan skärselden välkomnar?